2019-04-17 10:47:00

Školski projekt učenika - PROJEKT "ZEMLJA"

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 16. i 17. travnja 2019. proveden je dvodnevni projekt „Zemlja“ u organizaciji Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, Velika i Javne ustanove Parka prirode „Papuk“, Ispostava Velika. Koordinatorica je projekta pedagoginja Marija Garić.

Prvi dan – 16. travnja 2019. ( rad u Školi )

Svi su učenici matične i područnih škola sudjelovali u integriranoj nastavi radom u ponuđenim radionicama. Učenici su imali mogućnost izabrati dvije radionice u kojima su željeli sudjelovati.

Za učenike razredne nastave organizirane su radionice „Ranjena šuma“, „Zaštita i čuvanje okoliša“, „Moj planet“ i „Uvjeti života“ kojima je cilj bio kroz kreativni rad djece u razrednoj nastavi ukazati na važnost čuvanja okoliša i svijeta oko sebe kao takvoga.

Za učenike predmetne nastave organizirane su sljedeće radionice:

- Misli zeleno ( Hrvatski jezik )

- Izrada šume od geometrijskih likova ( Prirodoslovlje )

- Izrada vulkana i njegove erupcije ( Geografija i Povijest )

- Pale blue dot ( Engleski jezik i Njemački jezik)

- SAVE THE eARTh ( Likovna kultura )

- Planet Zemlja kroz glazbu animiranih filmova ( Glazbena kultura )

- S misionarima po svijetu ( Vjeronauk )

- Priroda nas zove ( Informatičko – tehničko područje )

- U zdravom tijelu zdrav duh ( Tjelesna i zdravstvena kultura )

Drugi dan – 17. travnja 2019. ( terenska nastava )

Drugog je dana projekta organizirana terenska nastava u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode „Papuk“.

Učenici su razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama pješačili na poludnevni izlet u mjesto stanovanja - preko Radovanačkog brda do Radovanaca došli su do igrališta gdje su se poigrali i pojeli užinu, te potom posjetili Područnu školu Radovanci.

Učenici i učitelji predmetne nastave, kao i stručni suradnici, planinarili su na Jankovac uz stručno vodstvo djelatnika Parka prirode te sudjelovali u edukativnom programu „Papuk – moj park“.

Krenuli su autobusima s parkirališta škole do Šumarskog fakulteta u Velikoj te su nastavili planinarskim stazama prema Jankovcu uz stručno vodstvo. Nakon dolaska na Jankovac, učenici su bili podijeljeni u četiri grupe po razredima kako bi naizmjenično imali priliku pogledati prezentaciju o Parku prirode te dobiti pripremljenu užinu. Zadatak im je bio riješiti nastavni listić koji se vrednovao na sljedećem satu prirode / biologije. Ostatak vremena učenici su iskoristili za ugodno druženje uz sladoled i razgledavanje Jankovca, prvenstveno slapa Skakavac i grobnice grofa Jankovića. Povratak je organiziran pješice oko 14 sati drugom planinarskom stazom do Šumarskog fakulteta, a potom je autobusima omogućen prijevoz kući.


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika