2019-10-04 13:40:47

Obilježen Svjetski dan zaštite životinja

Dana 4. listopada učenici su drugog razreda naše škole obilježili Međunarodni dan zaštite životinja.

U školskoj je knjižnici za njih upriličeno gledanje vrlo zanimljivog dokumentarnog filma „Svi smo mi dio istog svijeta“, a prije samog gledanja učenici su sjeli u „brbljaonicu“ te govorili o svojim najdražim životinjama.

 Film potiče u djeci razumijevanje da su životinje živa bića koja osjećaju i prema kojima treba postupati s empatijom. Potiče i osjećaj odgovornosti prema životinjama i okolišu te njeguje dječje oduševljenje i poštovanje prema bogatstvu prirodnoga svijeta. Time pridonosi educiranju djece od najranije dobi, a što je preduvjet razvijanja suosjećajnog i nenasilnog društva, osjetljivog za potrebe svojih najslabijih i najmanje zaštićenih pripadnika.

„Svi smo mi dio istog svijeta“ svojim načinom predstavljanja životinja i prirode omogućava djeci da nauče cijeniti nevjerojatne sposobnosti životinja i druga njihova zanimljiva obilježja. Pomaže im da shvate kako se način na koji ljudi postupaju prema životinjama promijenio i koliko smo napredovali jer smo doznali više o životinjama. Također, promiče odgovoran pristup životinjama i okolišu te pokazuje kako svaki pojedinac/-ka može pridonijeti poboljšanju svijeta u kojemu živimo. Potiče djecu da životinje vide kao inteligentna, osjećajna bića, koja brinu jedna za druge, a u nekim slučajevima znaju se pobrinuti i za - ljude. nakon svakog dijela filma uslijedila je diskusija te su učenici odgovarali na postavljena pitanja. Na kraju sata su iznijeli svoje dojmove o pogledanom.


 


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika