2019-12-10 09:27:00

Prvašići sudjelovali u edukativno-preventivnom programu "Zdravozubci"

Drugu godinu za redom Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, a u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i Zavodom za hitnu medicinu, provodi Edukativno-preventivni projekt „Zdravozubci“ među učenicima prvih razreda osnovnih škola. Od ove se školske godine projekt provodi i u našoj školi.

- Cilj projekta je učenike prvih razreda upoznati s osnovama oralne higijene te važnosti ispravnog čišćenja zubi i usne šupljine. Dom zdravlja i partneri na projektu odlučili su projekt razviti u širem obliku, obuhvatiti cijelu županiju slijedeće godine. Dobili smo podršku i od Ministarstva zdravstva i razmišlja se o širem provođenju projekta na nacionalnoj osnovi. Ove godine obuhvaćeno je pet općina, ukupno osam osnovnih škola, gdje će se pregledati ukupno 209 prvašića i utvrditi stanje njihovih zubića. Projekt provodimo u nekoliko faza. Prvi pregled obavlja se u studenom i prosincu, a uz učenicima darujemo poklone, od četkice, zubne paste, bojanke i edukativni materijala. Nakon pet mjeseci, krajem školske godine, organizira se drugi pregled uz bilješke tko je imao od prvašića najveći pomak u oralnom zdravlju, a za sve slijedi ponovno poklon za još bolje oralno zdravlje. Stotinjak mališana koji budu imali najbolje rezultate bit će nagrađeni izletom u Park prirode Papuk, na Jankovac s edukativnim izletom u ručkom – istakao je ravnatelj Doma zdravlja županije, Marijan Višaticki naglašavajući da ovogodišnji projekt košta oko 55 tisuća kuna i financira ga Dom zdravlja. No kako kaže Višaticki, svaka kuna uložena u preventivu kasnije štedi 8 kuna u liječenju.

Stručni tim koji je vršio preglede vodio je dr. dent. med. Mario Jakobović, a uz sestru tu je bio i nezaobilazni „krokodilčić“ na kojemu su učenici mogli vidjeti i njegove zube. - Vidljivi su svakako pomaci u početku projekta i na kraju projekta i zbog toga svakako treba ovu akciju nastaviti i proširiti je na sve prvašiće. Posebno jer smo kod prvašića i djece u toj dobi nailazili na dosta zapušteno stanje. Stoga treba u ovu edukativnu akciju uključiti i roditelje, jer je preventiva posebno važna u djece ove najmlađe dobi – kaže stomatolog Jakobović.

Učenici su našeg prvog razreda matične škole stomatologa i medicinsku sestru dočekali prigodnom pjesmom, a svi su prvašići dobro surađivali i bili vrlo hrabri.

*dio teksta preuzet s portala Požeška kronika

http://pozeska-kronika.hr/drutvo/item/14167-%E2%80%9Ezdravozubci%E2%80%9C-preveniraju-zdravlje-zubi-kod-najmladih-ucenika.html


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika