2020-01-28 08:49:05

Obilježen Dan sjećanja na holokaust

27. siječnja učenici su 8.a i 7.b razreda obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Dan sjećanja na Holokaust i sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se diljem Europe s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija.

Učenici su podatke i fotografije o holokaustu mogli vidjeti na panou knjižnice.

Kao i proteklih nekoliko godina, održan je zajednički sat u suradnji učiteljice povijesti Suzane Marukić i knjižničarke Ane Marinić . Tom je prigodom učenici doznali značenje pojmova holokaust, genocid i geto te čuli o tužnoj sudbini milijuna Židova, Roma, homoseksualaca i ostalih nepoćudnih skupina koje su izgubile život tijekom tog mračnog doba. Knjižničarka je učenicima pripremila ceremonijal koji su pročitali kako bi spoznali humane reakcije ljudi u nehumanim uvjetima Drugog svjetskog rata te prezentaciju o Ani Frank, djevojčici koja je postala simbolom holokausta. 

 


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika