2020-12-07 12:44:17

Prvašići iz PŠ Biškupci obilježili Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2020.

Povodom obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, učenici su 1. razreda PŠ Biškupci sa svojom učiteljicom Irenom Malinić obilježili Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2020, s ciljem promocije hrvatskog pčelarstva te podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Učenici su naučili da ti mali  žuto-crni kukci imaju svoju obitelj, da je matica majka svim pčelama. Najviše je pčela koje rade sve poslove. To su pčelice radilice. One malobrojne  su mužjaci (trutovi).

Pčele vole livade pune cvijeća. Skupljaju sok sa cvijeta koji se zove nektar. Kad skupe dovoljno nektara, nose ga u svoju kuću, koja se zove košnica. Tada nektar postaje med. U košnici se nalaze male posude u koje pčele skupljaju med. Te se posudice zovu saće. Pčelar vadi saće iz košnica i vrca med u teglice. Svaka pčelica tijekom svog života proizvede jednu malu žličicu meda.

Dobrobiti meda za zdravlje su:  prirodni šećer, izvor vitamina i minerala - energije.

Ima ljekovita svojstva: jača imunitet, pomaže kod kašalja, poboljšava pamćenje,  liječi rane…

Učenici su dobili paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka te edukativnu slikovnicu.  Sigurni smo da ćemo od sada još više pamtiti sve što su naučili jer će med biti njihova slastica.

Kako zamišljaju košnicu i marljive pčelice prikazali su na svom likovnom radu.

 

tekst: učiteljica Irena Malinić

 

 

 


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika