2021-05-27 13:37:17

Učenici petih razreda posjetili Kuću Panonskog mora

Učenici su petih razreda na izvanučioničkoj nastavi, uz pratnju učiteljice prirode Kristine Last, posjetili Kuću Panonskog mora koja djeluje u sklopu Parka prirode Papuk u Velikoj.

Obilazak Kuće Panonskog mora koncipiran je tako da počinje uvodnom prezentacijom o životu na našem Planetu, fosilima – na koji se način sačuvaju i što nam pričaju o nekadašnjem okolišu, sa posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora. Prezentacija završava igrom u pijesku obale Panonskog mora, na interaktivnom podu dvorane. Nakon što su učenici uvedeni uvodnom prezentacijom u temu koja se prožima kroz cijeli postav, stvarni obilazak različitih priča miocenskog razdoblja Papuka uslijedio je u drugoj dvorani. U ovoj dvorani na četiri zida kombinacijom interaktivnih ekrana i stvarnih izloženih fosila pronađenih na Papuku, obrađuju se zasebno teme podmorje, obala, kopno u miocenu i Papuk danas.

Tijekom ove su izvanučioničke nastave ostvareni sljedeći ishodi: - učenik povezuje promjene uvjeta na Zemlji tijekom prošlosti s razvojem živog svijeta – evolucijom, - učenik prepoznaje fosile kao dokaze postojanja izumrlih oblika života. Cilj je ove aktivnosti bio pomoću fosila upoznati živi svijet Panonskog mora te povezati promjene uvjeta na Zemlji s promjenama živog svijeta.

Učenicima se jako svidjelo predavanje, a posebno otkrivanje novih činjenica putem interaktivnih ekrana.


 


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika