2021-12-08 13:16:30

Učenici sudjelovali u edukaciji „Sve što trebam znati o komarcima 2“

7. prosinca 2021. godine učenici su 6.a razreda i 6. b razreda sa svojim učiteljicama Jadrankom Đaković i Kristinom Last sudjelovali su u edukaciji  „Sve što trebam znati o komarcima 2“.

Edukaciju kroz predavanja, vježbe i film o komarcima održali članovi projektnog tima, projekt koordinator Dalibor Puharić dipl.ing. i Magdalena Soldo san.tech.

Ova edukacija učenika, koju provodi Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, dio je projekta EU „Kontrola komaraca u prekograničnom području 2“ (MOS-Cross 2) koji za cilj ima razviti održivi sustav kontrole komaraca. Cilj je radionice „Što sve trebam znati o komarcima?“ upoznati djecu s općim informacijama o komarcima i educirati djecu o odgovornosti pojedinaca u suzbijanju komaraca.

Glavni cilj projekta je proširenje područja kontrole komaraca u prekograničnom području Hrvatska – Srbija kao i podizanje svijesti javnosti o važnosti komaraca kao bitnog prijenosnika zaraznih bolesti.

Ovim projektom uvesti će se ekološki prihvatljiva rješenja kontrole komaraca uz podizanje svijesti javnosti kako sami mogu svojim postupcima i radnjama utjecati na smanjenu brojnost komaraca u svom okruženju. Komarci osim što su molestanti, zbog svog vektorskog potencijala za prijenos bolesti imaju veliki javnozdravstveni značaj.

Učenici su upoznali najznačajnije vrste komaraca i naučili ponešto o njima: koje bolesti prenose komarci, kako se mogu zaštititi od uboda komaraca i kako mogu pomoći u smanjivanju brojnosti komaraca.  Pogledali su klopke za ženke komaraca i odlaganje  jajašca, te uzorke komaraca.


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika