preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika

 > Naslovnica
Posljednje vijesti

Projektnim danom Zdravlje obilježen Dan škole

Autor: Ana Marinić, 11. 4. 2022.

7. travnja 2022. godine, na Svjetski dan zdravlja, projektnim je danom Zdravlje ujedno obilježen i dan naše škole.

Učitelji i učiteljice predmetne i razredne nastave su osmislili radionice vezane uz temu zdravlja na čije sudjelovanje su se učenici prijavljivali prema vlastitom nahođenju. Održane su sljedeće radionice :

Radionice za učenike od 5. do 8. razreda.

Radionica Budi zdrav!

- učitelj Leo Franić
Učenici su mjerili tjelesne mase i visine, izračunavali indeks tjelesne mase te su primjenili brzi antigenski test za koronu. Učenici su sudjelovali u kvizu o STEM području.

Radionica Prehrana i zdravlje

- učiteljice Kristina Last, Marija Miličević i Marija Brkić

Učenik pomoću aplikacije računa kalorijsku vrijednost dnevnog obroka. Određuje količinu ugljikohidrata, proteina i masti, te rezultate prikazuje stupčastim dijagramom. Uspoređuje izračunatu kalorijsku vrijednost sa podacima u tablici "Preporučeni dnevni energetski unos za djecu od 7-18 godina s umjerenom dnevnom tjelesnom aktivnošću". Određuje zadovoljava li obrok njegove dnevne energetske potrebe. Izrađuje kolaž kojim prikazuje ručak, imenuje hranjive tvari zastupljene u tim namirnicama i navodi njihovu ulogu. Navodi sadrži li dnevni obrok „dobre“ ili „loše“ kalorije te objašnjava svoj odgovor.

Radionica Mentalno zdravlje

- učiteljice Monika grozdanić i Josipa Galić

U uvodnom su dijelu učenici igrali igru asocijacija i rješavali rebuse. Potom su rješavali nastavne listiće vezane uz književna djela za cjelovito čitanje. Uslijedio je usmjereni razgovor o pojmu mentalno zdravlje te rješavanje listića vezanog uz pojam mentalno zdravlje (Što je, a što nije mentalno zdravlje). U glavnom su dijelu učenici slušali neknjiževni tekst „Mentalno zdravlje mladih“, a potom su rješavali kvizove u digitalnim alatima, gledali videoprojekcije učeničkog rada „Čuvajmo mentalno zdravlje“, rješavali kviz Kahoot ( pitanja o mentalnom zdravlju) te gledali animirani film „Poklon“  u kojem se očituju povezanost fizičkog i mentalnog zdravlja. U završnom su dijelu učenici izrađivali plakat Abeceda zdravlja (crtanje i pisanje).

Radionica Prehrana i higijena kroz povijest  (stari Egipat, Grčka, Rim, Srednji vijek)


- učiteljice Jadranka Đaković i Tena Vinković

Cilj je radionice bio istražiti kako su se prehrambene i higijenske navike mijenjale tijekom povijesti Grupe su bile sastavljene od pet članova. Svaka grupa dobila je određeno povijesno razdoblje koje je potrebno obraditi (Egipat, Grčka, Rim, srednji vijek i renesansa). Učenici su proučavali materijale, izrađivali i uređivali plakate te se pripremali za izlaganja.Na kraju su  izlaganja zajedno birali najbolji rad.

Radionica Mental health

- učiteljice Zrinka Šantak i Maja Ružička

Učenici su najprije mirisali, zatim dodirivali i na kraju jeli hranu koju su dobili i govorili su o svojim dojmovima. Sve se radi polako. Weigh a friend - učenici su dobili karakteristike prijatelja prema kilaži, a oni su morali pronaći svog idealnog prijatelja koji smije težiti 65 kg, Worry eater - učenici su izrađivali svog brigojedca, a zatim na posebnim papirićima pisali brige koje ih muče i stavljali ih u izrađenog brigojedca, make a selfie - učenici su radili selfije kojima su izražavali osjećaje (ljutnja, sreća, tuga, dosada,..itd).

Radionica Glazba je lijek

- učiteljice Barbara Glasnović Pavić i Ivana Pavičić

Radionica je sadržavala opuštanje uz meditaciju, jogu uz tradicijsku glazbu Japana, razgovor o tome kako su povezane emocije i glazba te kako glazba utječe na naše emocije. Tijekom drugog dijela radionice posvećenom njemačkom jeziku odvijalo se izrađivanje kruga zdrave prehrane te prezentacija o zdravoj hrani.

 

Radionica Mojsije u Isusovoj ordinaciji

- vjeroučitelji Nikola brković i Zdravo Ticl

Bit radionice bila je upoznati učenike s različitim bolestima u Bibliji, kako su ih prepoznavali, što su poduzimali kad bi se uočila neka zarazna bolest, kako su se liječite itd.. Napravljena je usporedba osame (izolacije) u Bibliji s izolacijom u vrijeme pandemije. Učenici su kroz primjere iz Biblije vidjeli kako se postupalo s bolesnicima u Starom zavjetu i kako su se morali podvrgnuti strogim pregledima i biti isključeni iz zajednice. Kratkim pregledom kroz povijest prikazan je odnos prema gubi. Radili su listiće i gledali ulomka iz filmova.

 

Radionica Vode Požeško-slavonske županije

- učitelj Dalibor Škorvaga

Na radionici informatike učenici su istražili najznačajnije izvore pitke vode te najvažnije rijeke i potoke Požeško-slavonske županije. Nakon istraživanja, koristeći Google Karte (Google Maps) osmislili su različite pješačke / planinarske i biciklističke rute za obilazak istih.

 

Radionica Umjetnost kroz zdravlje (po uzoru na Arcimbolda) 

- učitelj Robert Radman

Učenici su 8.a razreda izrađivali likovne radove po uzoru na radove slikara Arcimbolda.

 

Radionice za učenike od 1. do 4. razreda (matična škola):

Radionica Dentalno zdravlje

- učiteljica Ivana Glavaš

U uvodnom dijelu učenici su izrađivali logo radionice. Nakon toga pogledali su filmić o oralnoj higijeni i razgovarali su o tome. Naučili su kako pravilno prati zube. Razvrstavali su hranu na onu koja je zdrava za zube i hranu koja uništava zube. Riješili su Wordwall kviz u kojem su ponovili sve što smo danas naučili. Zadnja aktivnost je bila izrađivanje zubne proteze od plastelina.

 

Radionica Mentalno zdravlje

- učiteljica Anja Polić

Učenici su su grafičkom tehnikom monotipijom prenijeli svoje osjećaje (koje prikazuje boja/e koje su koristili) i znak za aktivnost koja ih veseli i raduje.

Radionica Živim zdravo

- učiteljica Ivana Škorvaga

Učenici su izrađivali čips od jabuka, a cilj je bio osvješćivanje zdrave navike i davanje prednost pred nezdravim navikama koje treba smanjiti ili ukinuti. Također, ciljevi su bili i potaknuti učenike da u svoj jelovnik uvrste zdrave grickalice kao što je čips od jabuke, potaknuti ih na kretanje i razvijanje zdravih navika koje pozitivno utječu na njihovo zdravlje.

Radionica Ljekovito bilje

- učiteljica Štefica Raucher

Učenici su putem dijeprojekcije upoznavali ljekovito bilje okruženja u kojemu žive.
Izdvojili su kamilicu ili titricu i šipak ili divlju ružu. Izradili su plakate o tim ljekovitim biljkama. Blagovali su integralni kruh sa pekmezom od šipka.

 

Radionice za učenike od 1. do 4. razreda (Područna škola Biškupci):

Radionica Zdrava prehrana

- učiteljica Jasna Šarić

Učenici su izrađivali smoothi (banane, jabuke, orašasti plodovi...) Odvježbali su jutarnju tjelovježbu. Učenici su slušali pjesme Zdrava hrana i Zdravo i fino. Izrađivali su tanjure pravilne prehrane, crtali su, gledali prezentacije o pravilnoj prehrani.
Slušali su predavanja o zdravim namirnicama.

Radionica Zdravlje zubi

- učiteljice Irena Malinić i Antonija Matijević


Na početku sata učenici su bili detektivi i morali su odgonetnu špijunsku šifru, čija je odgonetka bila ZUBAR. Gledajući ppt: Čuvajmo naše zube i ppt: The tooth book, naučili su tko sve ima zube, kako rastu zubi, koje su vrste zuba, shvatili su važnost zuba te prevenciju pregleda zuba, kako ih liječiti i sl. Kroz kviz pitanja, ponovili su sve naučeno.
Čitajući pjesmu Tite Bilopavlovića Kod liječnika, učenici su spoznali da nije ugodno ići zubaru, ali i da imaju pravo na razne osjećaje straha, ugode ili neugode prema liječniku.
Odmorili su se slušajući, pjevajući i plešući uz pjesmu Šubi, dubi, dubi.
Izradili su razne zadatke na listićima, plakate Zdrav i bolestan zub, crtali su Zubić vilu te kolaž papirom izradili najljepši osmijeh.

Radionica Prirodni sok - izvor zdravlja

- učiteljica Marija Došen

Učenici su napravili malu knjižicu sa sastojcima i receptom za prirodni sok od kopriva, naranči i limuna. Pravili su sok (25 l), ukrašavali staklene boce (akrilni sprej+ boje za staklo) te u njih stavili svoj sok.

Radionica Zdravlje iz prirode

- učiteljica Ružica Guzmić, PŠ Biškupci

Učenici su istraživali na internetu o ljekovitosti maslačka, kamilice, trputca i srimuša. Upoznali su se s njihovom ljekovitošću. Izrađivali su plakate i radili likovne radove čiji je motiv bio livada puna maslačaka.

 

Radionice za učenike od 1. do 4. razreda (Područni odjel Radovanci):

 

Radionica Zdrava prehrana i ja

- učiteljice Anamarija Sikirić, Rebeka Šipura i Barbara Ivić

Nakon zajedničke jutarnje tjelovježbe učenici su slušali pjesmicu Kod liječnika i rješavali zadatke o njoj. Zatim su gledali ppt o pravilnoj prehrani i pdf snimku knjižice o pravilnoj prehrani. Tu su učenici naučili da s pomoću svoje ruke odrede koliko čega trebaju pojesti. Naučili su i koje namirnice trebaju biti najzastupljenije na tanjuru, a koje ne. Zatim su u skupinama po 6 izrađivali semafor prehrane gdje su iz reklamnih letaka izrezivali namirnice i lijepili ih u određeni krug sukladno tome koliko trebaju biti zastupljene u svakodnevnoj prehrani. Nakon toga su na papirnate tanjure u skupini po 3 izrađivali svoj obrok. Na kraju su samostalno napravili i kušali prirodni sok od jabuke. 

Radionice za učenike od 1. do 4. razreda (Područni odjel Toranj):

Radionica Zdrav život

- učiteljica Marija Čokrlić i knjižničarka Ana Marinić

Učenici su, putem prezentacije, pročitali edukativni dječji priručnik Zdrav život, a potom su svoje znanje provjerili u kvizu Kahoot. Uslijedio je doručak sastavljen od tradicionalnih domaćih slavonskih namirnica. Učenici su tijekom druge radionice poslušali priču o zloćkastim bakterijama iz slikovnice "Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak" koja govori o dječaku koji nije redovito prao zube, a potom su od plastelina izradili vlastite verzije glavnih junaka priče. Na kraju su radionice učenici pojeli svježe pripremljenu voćnu salatu.

Učenici su, sudeći prema kasnije provedenoj evaluaciji, vrlo zadovoljni ovakvim načinom rada te svojim sudjelovanjem u radionicama projektnog dana.
NASTAVA NA DALJINU

 

 

 

Tražilica
RASPORED ZVONA
e-Dnevnik

E-dnevnik

Školska knjižnica

   

Školska knjižnica na Facebooku

Školska knjižnica
Kalendar
« Rujan 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Što radite u slobodno vrijeme?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 10. 2011.

Ukupno: 493479
Ovaj mjesec: 1347
Ovaj tjedan: 258
Danas: 1
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika / Trg bana Josipa Jelačića 7, HR-34330 Velika / os-igkovacic-velika.skole.hr / ured@os-igkovacic-velika.skole.hr
preskoči na navigaciju