preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika

 > Naslovnica
Posljednje vijesti

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE "IVAN GORAN KOVAČIĆ", VELIKA

Autor: Dalibor Škorvaga, 31. 5. 2019.

Dana 31. svibnja 2019. u holu Škole održana je svečana završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj. Završnoj su konferenciji prisustvovali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik Općine Velika Vlado Boban, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat,  predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić i Tomislav Vukić, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Dijana Bravić, predstavnica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek Mihaela Teni, ravnatelji ostalih škola, predstavnici Školskog odbora te ostali uzvanici.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 6. studenoga 2017. godine. Stručnu pomoć u prijavnom i provedbenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županije kao osnivač Škole podržala projekt financirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao je kroz aktivnost partnera na projektu.

Na samom početku završne konferencije, uvaženim je gostima toplu dobrodošlicu poželjela voditeljica Ana Zec, učenica VII. a razreda. Kratak kulturno-umjetnički program započele su Irma Andrijević, učenica VI. a razreda, i Morena Dragun, učenica V. a razreda, izvedbom na gitari - duet Flat blues. Katarina Maurus i Ana Šljerić, učenice VI .a razreda, krasnoslovom pjesme „Tvoja staza“ podsjetile su i odrasle na prave životne vrijednosti i na sve ono što naš životni put čini posebnim.

Ravnatelj Zdravko Barun pozdravio je sve uvažene goste zahvalivši se svima koji su svojim predanim radom doveli do uspješnog završetka tako sveobuhvatnog projekta. Prisutne je pozdravila ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat i izrazila zadovoljstvo na još jednom uspješno završenom projektu energetske obnove  naglašavajući kako je škola već sada ostvarila veliku uštedu u odnosu na stari način grijanja zgrade.

Gospodin Tomislav Ilić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izrazio je i žaljenje jer je ovo bio posljednji zajednički projekt koji je na uspješan realiziran. Gospođa Dijana Bravić, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, također se obratila prisutnima s nekoliko riječi.

Nastavak prigodnog kulturno – umjetničkog programa uveličala je Elizabeta Maruna, učenica VI. b razreda, koja je svojom izvedbom pjesme „Santa Lucia“ i svojim glasom dočarala jedinstven doživljaj ljepote zalaska sunca na pučini mora. Na klaviru ju je pratila učiteljica Barbara Glasnović Pavić. Svoje viđenje današnjeg suvremenog života i mnoge životne mudrosti prisutnima su otkrile dvije bake u dramsko - scenskoj igri „Šokački divani“. Svojom izvedbom prisutne su uspjele nasmijati Petra Maurus, Gabriela Lukić i Antonela Kalem, učenice V. b razreda. Dramsko – recitatorski dio programa s učenicama je pripremila učiteljica Monika Grozdanić.

U ime cijele Općine Velika prisutne je pozdravio načelnik Vlado Boban koji se u svom govoru prisjetio vremena kada je i sam bio učenik naše škole i kada je način grijanja bio ugljen pomoću kojega su učenici u razredima ložili peći. Nakon toga škola je prešla na grijanje na drva, a 2007.godine prešli su na lož ulje. Prije godinu dana uz potporu Vlade RH i Europske unije ostvaren je priključak na plinsku mrežu te se zahvalio prisutnima koji su svojim radom omogućili ovu izuzetno potrebnu energetsku obnovu škole.

Župan Alojz Tomašević također se obratio prisutnima s nekoliko riječi naglasivši kako je današnji dan dokaz kako se uz dobru suradnju može puno toga ostvariti. Izrazio je zadovoljstvo energetskom obnovom mnogih škola na području Požeško – slavonske županije jer je to pokazatelj mladim ljudima da se ovdje isplati ostati i ulagati u obrazovanje djece jer su oni naša budućnost.

Na samom kraju gospođa Andrea Hajdinger, savjetnica za projekte u području infrastrukture u Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško – slavonske županije, rekla je nešto više o samom projektu. Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta energetske obnove, građevinsko-obrtnički radovi, strojarski i elektrotehnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija, usluge promidžbe i vidljivosti te stručna pomoć Partnera, odnosno Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projektom je obuhvaćeno povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja te priprema tople vode za potrebe energetske cjeline iz OIE. Navedenim radovima je ostvarena ušteda toplinske energije u iznosu od 57,94% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je ostala u energetskom razredu B uz značajno bolje parametre.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 4.088.707,28 kn, od čega je Europski fond za regionalni razvoj financirao do 2.380.073,62 kn. Ostatak iznosa preuzela je Požeško-slavonska županija kao osnivač Škole. Uspješnom prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata raspisanog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 1.186.724,57 kn za vlastiti udio financiranja, čime su se za Županiju troškovi značajno umanjili za iznos do 521.909,09 kn.

Kraj svečane konferencije završio je u tradicionalnom slavonskom ritmu. Katja Šakić, učenica VI. b razreda, otkrila je svojim krasnoslovom koje sve blagodati pruža Slavonija i kako Slavonke vole svoju rodnu zemlju, a solo izvedbom na samici pjesme „Jaši baba Dorata“ Ivan Lukić, učenik VI. b razreda, uveo je prisutne u dobro raspoloženje i druženje koje se nastavilo tijekom domjenka.

 
NASTAVA NA DALJINU

 

 

 

Tražilica
RASPORED ZVONA
e-Dnevnik

E-dnevnik

Školska knjižnica

   

Školska knjižnica na Facebooku

Školska knjižnica
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Što radite u slobodno vrijeme?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 10. 2011.

Ukupno: 489494
Ovaj mjesec: 1573
Ovaj tjedan: 120
Danas: 12
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Velika / Trg bana Josipa Jelačića 7, HR-34330 Velika / os-igkovacic-velika.skole.hr / ured@os-igkovacic-velika.skole.hr
preskoči na navigaciju