Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane – 29. rujna

1. listopada 2025. | Prirodoslovlje, Vijesti

Na satu biologije, učenici 8.b razreda, s nastavnicom Kristinom Last,  obilježili su Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane.

Učenici su sudjelovali u aktivnostima nastavnog sata po programu FoodEducators  EIT Food HUB Hrvatska. Uočili su razliku pojmova gubitak hrane i bacanje hrane, spoznali su ekonomske, ekološke i društvene posljedice gubitka i otpada hrane. Prepoznali su  i opisali praktične korake za smanjenje otpada hrane, te su u učionici biologije postavili tematski pano koristeći materijale FoodEducators-a.

Istražili su koliko je nastalo otpada hrane u  školskoj kuhinji nakon doručka i ručka (29. rujna 2025.).

Doručak: buhtla i čokoladni napitak

Ručak: rižoto s mesom i povrćem, salata

Za pripremu rižota potrebno je 8 kg integralne riže, 1 kg mrkve, 16 kg svinjetine, 1,5 kg luka, začini, 1,5 L ulja.

Za pripremu salate potrebno je 14 kg kupusa, 1 kg mrkve, 2 L ulja.

Rezultati istraživanja:

Pripremljeno je i posluženo 210 obroka doručka i 210 obroka ručka.

Nakon doručka izvagano je 4,6 kg otpada hrane.

Nakon ručka izvagano je 10,7 kg otpada hrane.

Ukupno je 15,3 kg hrane postalo otpad.

Skip to content