Na satu biologije, učenici 8.b razreda, s nastavnicom Kristinom Last, obilježili su Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane.
Učenici su sudjelovali u aktivnostima nastavnog sata po programu FoodEducators EIT Food HUB Hrvatska. Uočili su razliku pojmova gubitak hrane i bacanje hrane, spoznali su ekonomske, ekološke i društvene posljedice gubitka i otpada hrane. Prepoznali su i opisali praktične korake za smanjenje otpada hrane, te su u učionici biologije postavili tematski pano koristeći materijale FoodEducators-a.
Istražili su koliko je nastalo otpada hrane u školskoj kuhinji nakon doručka i ručka (29. rujna 2025.).
Doručak: buhtla i čokoladni napitak
Ručak: rižoto s mesom i povrćem, salata
Za pripremu rižota potrebno je 8 kg integralne riže, 1 kg mrkve, 16 kg svinjetine, 1,5 kg luka, začini, 1,5 L ulja.
Za pripremu salate potrebno je 14 kg kupusa, 1 kg mrkve, 2 L ulja.
Rezultati istraživanja:
Pripremljeno je i posluženo 210 obroka doručka i 210 obroka ručka.
Nakon doručka izvagano je 4,6 kg otpada hrane.
Nakon ručka izvagano je 10,7 kg otpada hrane.
Ukupno je 15,3 kg hrane postalo otpad.



